Biografie

Ed Baatsen begint op zijn 8e met pianospelen. Rond zijn 12e raakt hij, geïnspireerd door o.a bluespianist Otis Span, geïnteresseerd in blues en aanverwante stijlen. Een paar jaar later hoort hij Oscar Peterson's 'The way I really play' en wil niets anders meer dan jazz spelen. Na lessen genomen te hebben van Jan Laurens Hartong wordt hij aangenomen op het Rotterdams conservatorium, waar hij onder meer hoofdvak piano krijgt van Rob van Kreeveld. Naast jazz (en klassiek) komt hij ook in aanraking met salsa en afro-cubaanse muziek.

Ed speelde o.a. in Big Band Windkracht 13 (waarmee hij in 1984 in de finale staat van het Meervaart Jazz Festival), Line-Out (jazzrockformatie), het jazzkwartet Spidit, de latin-jazz formatie Jalafu en de salsaorkesten Salsa d’Amsterdam en The Ruben Salas Orquestra.

Ed richt na zijn studie aan het Rotterdams conservatorium met Henk de Ligt Het Baatsen Trio op, met Lucas van Merwijk en later Bram Weiland op drums.

 

 

Tot nu toe speelde Ed met talloze bekende jazz musici in Nederland.

Ed Baatsen maakt sinds 1994 deel uit van de groep Special Delivery (met Wim Kegel, drums, Henk de Ligt, contrabas, en Nils van Haften, saxen) Met deze groep neemt hij 5 cd’s op en staat in 1999 en 2002 op het North Sea Jazz Festival. In december 2010 maken ze de schitterende dvd "Live at LantarenVenster".

Special Delivery speelt alleen eigen werk van Henk de Ligt en Ed Baatsen.

Tot eind 2009 speelt Ed in de groep FRE (Frederike Schonis, zang, Nils van Haften, saxen, Han Slinger,bas en Joost Kesselaar,drums) en maakt daarmee de cd FRE . Op deze cd staan veel arrangementen van zijn hand en de compositie No Waltz. Deze compositie werd gebruikt voor de Nederlandse speelfilm Zwart Water van regisseur Elbert van Strien.

In 2009 neemt Ed zijn eerste solo album op: Up Close & Personal. Op deze website is meer te vinden over dit project en deze CD.

In het voorjaar van 2010 richt hij het trio Kenturah's Kitchen op, met Han Slinger(contrabas) en Bert Kamsteeg(drums).

Dit trio is meteen succesvol;in 2012 worden ze geselecteerd("blindfold")voor de halve finale van de Dutch Jazz Competition en ook voor de Jazzdag in LantarenVenster in Rotterdam. In het kader van North Sea Round Town speelde het trio in juli 2012 in de Machinist. In november 2012 staan ze in het radioprogramma "Mijke's Middag" (radio 6).Volgend seizoen(2013) is Kenturah's Kitchen te zien en te horen in het zondagochtend programma van de VPRO, Vrije Geluiden.

Eind februari2013 gaat Kenturah's Kitchen de studio in!

Sinds juni 2012 maakt Ed deel uit van The Masha Bijlsma Band. Hij vervangt Rob van de Broeck, die helaas in april 2012 overleed.